Image
Emulgatoren in food en feed

Uitgelegd: emulgatoren in food en feed

Body

Van brood tot beauty crème en van mayonaise tot margarine. Emulgatoren zijn onmisbaar in ons dagelijks leven. Als ‘binder’ van olie en water houden ze emulsies stabiel. Een van de oudste emulgatoren is lecithine (gewonnen uit eigeel), maar castor olie is minstens zo waardevol.

Een emulsie is een mengsel van olie en water. Emulsies zijn te onderscheiden in twee typen: Er zijn water-in-olie emulsies waarbij de waterfase als fijne druppeltjes in de oliefase aanwezig is. En er zijn olie-in-water emulsies waarbij de olie als fijne druppeltjes in de waterfase te vinden is. In beide gevallen geldt dat de emulgator ervoor zorgt dat het mengsel stabiel is en niet gescheiden wordt in een laag olie en een laag water. Maar een emulgator doet meer dan dat. Het zorgt o.a. ook voor:

  • een betere structuur en textuur
  • het behoud van kwaliteit en versheid
  • het tegengaan van de groei van schimmels

Emulgatoren worden veel toegepast in zowel de food- als de feedsector.

Emulsifier

 

Lecithine (E322)

Een van de oudste emulgatoren is lecithine. Lecithine zit in eigeel (het Griekse woord voor eigeel is lecithos) en wordt onder andere gebruikt bij het maken van mayonaise. Deze zogeheten fosfolipide, is een unieke verbinding die oplosbaar vet en water bevat. Lecithine kan uit plantaardige oliën worden geëxtraheerd en worden omgezet in een vloeistof of in (droge) poedervorm.

Naast functionele voordelen in onze dagelijkse voeding heeft Lecithine opmerkelijke gezondheidsvoordelen. Zo is de emulgator onder andere goed voor je cholesterol, je lever, het cardiovasculaire systeem, je hersenen en je galblaas.

Castorolie-ethoxylaten (E484)

Castorolie-ethoxylaten behoren tot een klasse van zeer belangrijke emulgatoren. Ze bevinden zich in veel toepassingen en in verschillende marktsegmenten. De olie, die wordt gewonnen uit het zaad van de Castorplant (Ricinus communis), wordt bewerkt middels ethoxylatie. Daarmee worden onderscheidende fysische eigenschappen naar boven gehaald die oppervlakte-actieve eigenschappen aan een product kunnen verlenen.

Het zijn uiteindelijk deze unieke eigenschappen die ervoor zorgen dat geëthoxyleerde castorolie twee niet-mengbare materialen (bijv. olie en water) kan binden. Kortom, een emulgator pur sang.

HLB-Index Hydrofiele, lipofiele balans

De HLB geeft de voorspelde voorkeur van een emulgator voor olie of water aan. Hoe hoger de HLB-waarde, hoe meer de molecuul zich aangetrokken voelt door water (hydrofiel). Hoe lager de HLB-waarde, hoe meer waterafstotend het molecuul is (hydrofoob).

  • <10: In vet oplosbaar (niet in water oplosbaar)
  • >10: In water oplosbaar (onoplosbaar in lipiden)
  • 3 tot 6: W / O (water in olie) emulgator
  • 7 tot 9: bevochtigings- en strooimiddel
  • 8 tot 16: O / W (olie in water) emulgator

Meest gebruikte emulgatoren in food en feed vandaag de dag zijn:

  • Lecithine (Soja & Zonnebloem) (E322)
  • Castor oil ethoxylates (synonym: Castor oil -n-polyglycol ether) (E484)
  • CITREM (E471c)
  • DATEM (E471e)
  • Glyceryl Mono Oleate (E471)
  • Sorbitan Mono Laurate (E493)
  • Polysorbates (E432-E436)
  • Polyglycerol Polyricinoleate (E476)
 

Bent u geïnteresseerd in deze producten, neem dan contact op met de verantwoordelijke salesmanager.

Neem contact op