Image
Glycerol formula - Castor International

In de Spotlights: “Glycerol”

Body

Glycerol (synoniem Glycerine) heeft zich ontpopt tot een veelzijdig en essentieel ingrediënt met een veelheid aan toepassingen. Je vindt het terug in voeding, diervoeding (additieven, huisdiervoeding en diergeneeskundig), farmaceutische formuleringen, cosmetica & persoonlijke verzorging en allerlei technische toepassingen (o.a. beschermende coatings). De vraag naar glycerol blijft groeien. Daarom verkennen we in dit blogartikel de oorsprong en de toepassingen van glycerol en de verschillende soorten die Castor International aanbiedt.

Oorsprong en eigenschappen van glycerol

Glycerol is een heldere, kleurloze, geurloze en viskeuze vloeistof. Het heeft een lange geschiedenis als bijproduct van de zeepproductie. Tegenwoordig wordt glycerol voornamelijk gewonnen uit duurzame plantaardige vetten of oliën. De term glycerine wordt meestal gebruikt voor commerciële materialen die meer dan 95 procent glycerol bevatten. Zoet smaak is een unieke eigenschap die het een aantrekkelijk ingrediënt maakt in verschillende industrieën.

Toepassingen van glycerol

Voedingsindustrie: Als een veelzijdige emulgator en bevochtiger speelt glycerol een cruciale rol in de voedingsindustrie. Het houdt goederen vochtig en verlengt houdbaarheid. Maar het fungeert ook als een stabilisator in ijs waardoor een gladde textuur behouden blijft.

Diervoedingsindustrie: Je kunt denken aan de productie van veevoer en voer voor huisdieren. Maar ook bij de productie van voederadditieven (antibioticavervangers) en als energiebron - voor het effect op de stofwisseling van koeien/varkens, als bevochtigingsmiddel en draagstof.

Farmaceutische en persoonlijke verzorging: Glycerol wordt gebruikt in tal van farmaceutische en persoonlijke verzorgingsproducten. Van huidlotions en mondspoelingen tot hoestmedicijnen en serums. Hydraterende en verzachtende eigenschappen van glycerol maken het een ideaal ingrediënt. Het dient zelfs als oplosmiddel voor medicijnformules, helpt bij de productie van vaccins en speelt een vitale rol in zetpilpreparaten.

Technische toepassingen: Productie van koelvloeistoffen of warmteoverdrachtvloeistoffen, productie van polyurethaan (werkt als polyol), Agrochemicaliën (pesticiden), schoonmaakproducten/detergenten en (beschermende) coatings (het verbetert de duurzaamheid en zorgt voor een visueel aantrekkelijke afwerking en beschermt oppervlakken tegen zware omgevingsomstandigheden).

Toepassingen van glycerol/glycerine bij Castor International

Castor International biedt verschillende soorten toepassingen voor glycerine aan. Iedere toepassing is geformuleerd om te voldoen aan de verschillende eisen van een specifieke industrie. Deze zijn als volgt:

  • Technisch: Ontworpen voor industriële toepassingen waar glycerol een waardevolle component is.
  • Farmaceutisch (Ph. Eur./USP): Voldoet aan strenge farmaceutische normen en garandeert veiligheid en werkzaamheid.
  • Geschikt voor levensmiddelen (E422): Voldoet aan de voedselveiligheidsnormen (HACCP), maar ook koosjer en halal voorwaarden. 
  • Geschikt voor dierenvoeding (GMP+): Voldoet aan de veeleisende normen voor dierenvoeding en zorgt voor optimale prestaties en welzijn.

Alle kwaliteiten zijn verkrijgbaar in concentraties tussen 80% (ruw) en 99,5% (geraffineerd). Aangepaste concentraties zijn ook mogelijk door te verdunnen met gedemineraliseerd water <link met services>. Ook qua verpakking zijn we volledig flexibel: van bulk tot blik en alles daartussenin is mogelijk.

Conclusie

De veelzijdigheid van glycerol kent geen grenzen. Met toepassingen in voedingsformules, voedertoepassingen, farmaceutische bereidingen en niet te vergeten talrijke technische toepassingen. Het uitgebreide assortiment glycerine van Castor International biedt oplossingen op maat voor verschillende industrieën.

Neem contact op met het deskundige team van Castor International voor meer informatie over glycerol en andere grondstoffen.